29 de gener de 2006: 50 anys director de l'Orfeó Gracienc.

APS 20060129

30 de gener de 2010: Descoberta placa en record del mestre Antoni Pérez i Simó.

cartell mestre 30 01 10

20100130 Placa Perez i Simo1 20100130 Placa Perez i Simo2
20100130 Placa Perez i Simo3 20100130 Placa Perez i Simo4
20100130 Placa Perez i Simo5 20100130 Placa Perez i Simo6
20100130 Placa Perez i Simo7

 

 

medalla guardons

L’Orfeó Gracienc va rebre la medalla d’or de la ciutat de Barcelona en un acte celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el 13 de març de 2006. Durant l’acte, compartit amb els Lluïsos de Gràcia que també rebia la medalla, es van poder escoltar diversos parlaments, un dels quals va ser una glossa sobre l’Orfeó Gracienc feta per l’historiador, Sr.Albert Mussons. Aquesta glossa permet conéixer molt bé - i narrat de forma intensa - els objectius i la història de l’Orfeó al llarg dels seus cent anys d’existència, és per això que n’hem volgut reproduir el contingut. L’acte es va cloure amb la interpretació de dues peces a càrrec de les formacions corals joves de les dues entitats.  (Bulletí especial en pdf)

Llegir més: Medalla d'Or

Ensenya escut Orfeo GraciencL'Orfeó Gracienc va ser fundat l'any 1904 pel mestre Joan Balcells.

El primer concert ofert per l'Orfeó va ser el diumenge 15 de maig de 1904, en un acte benèfic amb la resta de cors de Gràcia.

Des de la seva fundació, l'activitat d'aquesta entitat coral va ser molt intensa, prodigant els seus concerts i estrenant gran nombre d'obres, principalment del mestre Enric Morera, que han passat a formar part del repertori habitual dels orfeons i corals de Catalunya.

1904 Orfeo Gracienc
Entre altres, els mestres Pau Casals i Joan i Ricard Lamote de Grignon estrenaren les seves obres amb col.laboració de l'Orfeó Gracienc, i a partir de l'any 1925 va ser aquesta institució coral la que va col.laborar repetidament en els concerts de l'Orquestra Pau Casals. 1911 Concert

Llegir més: Història de l'Orfeó

L'Orfeó Gracienc fou fundat l’any 1904 pel mestre Joan Balcells. D’aleshores ençà l’activitat d’aquesta entitat coral ha estat molt intensa, tant pel que fa a la realització de concerts, com a l'estrena d’obres. Entre aquestes cal destacar les  del mestre Enric Morera, que han passat a formar part del repertori habitual dels orfeons i corals de Catalunya. Així mateix, els mestres Pau Casals i els germans Lamote de Grignon estrenaren les seves obres amb l’Orfeó Gracienc, i aquest col·laborà reiteradament amb l’Orquestra Pau Casals.

L’any 1934 s’estrena a Espanya la Simfonia dels Salms, al Palau de la Música Catalana i hi dirigí l’Orfeó el mateix Igor Strawinsky. Després del parèntesi forçat a causa de la guerra civil, el mestre Antoni Pérez i Simó es feu càrrec de la direcció de l’entitat i tirà la seva trajectòria endavant.

Figuren en el repertori de l’Orfeó grans obres corals de la polifonia clàssica, religiosa i profana, cançons populars, gòspels, espirituals negres, jazz, obres originals d’autors contemporanis i nombroses audicions simfònico-corals dels grans mestres universals, entre les quals la Novena Simfonia de Beethoven, Les Beatituds de César Franck, el Psalmus Hungarius de Kodály, La Damnació de Faust de Berlioz, El Messies de Haendel, La Creació de Haydn, La Passió de Nostre Senyor Jesucrist segons Sant Joan de Bach, Goyescas de Granados, Enigmes de Ricard Lamote, el Rèquiem Alemany de Brahms, Parsifal de Wagner (representat al Liceu), Dido i Aeneas de Purcell, Glòria de Vivaldi, els Valsos Amorosos de J.Brahms, Magnificat i Jesu Meine Freude de J.S. Bach, Rèquiem de Fauré, etc. D’obres d’autors moderns  cal destacar Duke Ellington, Gershwin o Rutter. L’estrena d’obres de compositors catalans actuals marca també una part del seu repertori:l’Àmbit de tots els àmbits de Josep Margarit, a partir de  poemes de Miquel Martí i Pol,  i La Ciutat Oculta de Víctor Cordero, poema per a cobla cor i percussió a partir d’un text de Carles Torner.

L’Orfeó ha participat en diversos concursos polifònics i ha realitzat una gran quantitat de concerts a Europa (especialment a França, Alemanya i Itàlia).

El 1986  rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per la seva aportació a la cultura catalana. La mateixa distinció fou atorgada l’any 2003 al mestre Antoni Pérez i Simó per la seva direcció de l’Orfeó, que deixà l’any 1996 a  càrrec del mestre Poire Vallvé.

L’Orfeó Gracienc té enregistrats 28 discs amb les diferents especialitats del seu repertori.

A cavall els anys 2004 i 2005 l’Orfeó celebra els actes del seu centenari dins dels quals - i de forma simultània amb el Magnificat de Bach, l’Àmbit de tots els àmbits i La Ciutat Oculta - presenta diversos espectacles que combinen arts com el cant coral, la música instrumental i la poesia, entre els quals cal destacar el Viatge per la Mediterrània, amb un recorregut per les cultures del mare nostrum,  i les Nadales del món.

L'any 2006, l'Orfeó Gracienc rep la Medalla d'Or de la ciutat de Barcelona  i actua al teatre grec de Barcelona interpretant la 9a simfonia de Beethoven. L’any 2007 l’Orfeó Gracienc conjuntament amb la Coral Xalesta de l’Hospitalet interpreten l’Oratori per a doble cor i orquestra Israel a Egipte de G.F. Handel que posteriorment interpretaran a l’Auditori de Barcelona l’any 2008. Aquest mateix any l’Orfeó Gracienc presenta els Birthday Madrigals de Rutter i participa en la recuperació del Cant de la Sibil·la a Gràcia que s’interpreta durant la missa del Gall. L’any 2009 l’Orfeó Gracienc estrena un espectacle de música tradicional catalana amb arranjaments de jazz acompanyats del grup Folkincats i interpreta les Vesperae Solenne de Confessore de W. A. Mozart en un altre concert. El 2010 l’Orfeó Gracienc estrena l’espectacle Salt d’Estacions amb Joan Monné Trio sobre poemes musicats d’autors catalans i de temàtica estiuenca. 

L'any 2011 interpreta el Pessebre de Pau Casals, entre d'altres llocs, a la Sagrada Família de Barcelona conjuntament amb altres cors. Els anys 2011 i 2012 ofereix dos concerts amb l'actor i cantant Bruno Oro sobre temes del seu disc "Tempus Fugit" alteranant amb concerts de música sacra i del renaixement. L'any 2013 estrena per a tot l'estat de la Missa Ametsa del compositor Jordi-Lluís Rigol.

L'any 2014 coincidint amb el seu 110è aniversari l'Orfeó Gracienc incardina musicalment aquesta celebració amb els actes en motiu dels tricentenari dels fets del 1714. Presenta en diversos concerts el programa "1714-2014. Dues Catalunyes en concert" que inclou la missa i responsori de difunts doble cor de Francesc Valls i la cantata de nova creació "Born" amb text de Manel Forcano i música de Poire Vallvé.

 


En aquesta pàgina hi podreu trobar tant informació d'alguns dels repertoris que l'Orfeó Gracienc té previst preparar en el curs 2014-2015 així com d'altres repertoris que Orfeó ha interpretat en els darrers anys. Durant el curs en qüestió l'Orfeó Gracienc interpretarà, a part dels repertoris previstos, d'altres dels cursos anteriors. Es pot consultar els repertoris interpretats a partir de visitar l'apartat de concerts i agenda.

 

Curs 2014-2015

L'Orfeó Gracienc té previst girar mitjançant concerts els repertoris corresponents a les produccions iniciades ja el curs passat ampliant-les:

  • 1714 - 2014. Dues Catalunyes en concert. Trobada de compositors i cantaires. En aquest concert, l'Orfeó Gracienc estableix un pont entre els compositors i cantaires del 1714 i els del 2014. I ho fa a partir de dues obres, la Missa de Difunts de Francesc Valls, mestre de capella de la Catedral de Barcelona a començaments del segle XVIII, i una cantata de Poire Vallvé a partir de poemes creats expressament per Manel Forcano, que comptarà amb la participació d'infants, joves i adults, així com la incorporació d'elements audiovisuals, narratius i teatrals al concert.
  • Concerts Música i país, 1714-2014. L'Orfeó Gracienc emprèn un trajecte de tres-cents anys de música coral amb origen en els anys que van precedir el 1714 fins arribar a les cançons i composicions actuals. Un recorregut en format concertístic dividit en dues parts que ens permetran endinsar-nos, primer, en l'obra de Francesc Valls, artista vinculat a la vida política i cultural de la Catalunya del 1700 per, tot seguit,  fer un recorregut per determinats moments de la música popular catalana fins a l'actualitat prenent com base l'expressió de sentiment identitari i de preservació de la llengua que les obres triades representen. Cadascuna de les obres s'emmarca en un context històric concret.
  • Mancomunitat de Catalunya.  En motiu de la celebració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya, l'Orfeó Gracienc prepara un repertori específic.


Subcategories