Currículum musical

L'Orfeó Gracienc fou fundat l’any 1904 pel mestre Joan Balcells. D’aleshores ençà l’activitat d’aquesta entitat coral ha estat molt intensa, tant pel que fa a la realització de concerts, com a l'estrena d’obres. Entre aquestes cal destacar les  del mestre Enric Morera, que han passat a formar part del repertori habitual dels orfeons i corals de Catalunya. Així mateix, els mestres Pau Casals i els germans Lamote de Grignon estrenaren les seves obres amb l’Orfeó Gracienc, i aquest col·laborà reiteradament amb l’Orquestra Pau Casals.

L’any 1934 s’estrena a Espanya la Simfonia dels Salms, al Palau de la Música Catalana i hi dirigí l’Orfeó el mateix Igor Strawinsky. Després del parèntesi forçat a causa de la guerra civil, el mestre Antoni Pérez i Simó es feu càrrec de la direcció de l’entitat i tirà la seva trajectòria endavant.

Figuren en el repertori de l’Orfeó grans obres corals de la polifonia clàssica, religiosa i profana, cançons populars, gòspels, espirituals negres, jazz, obres originals d’autors contemporanis i nombroses audicions simfònico-corals dels grans mestres universals, entre les quals la Novena Simfonia de Beethoven, Les Beatituds de César Franck, el Psalmus Hungarius de Kodály, La Damnació de Faust de Berlioz, El Messies de Haendel, La Creació de Haydn, La Passió de Nostre Senyor Jesucrist segons Sant Joan de Bach, Goyescas de Granados, Enigmes de Ricard Lamote, el Rèquiem Alemany de Brahms, Parsifal de Wagner (representat al Liceu), Dido i Aeneas de Purcell, Glòria de Vivaldi, els Valsos Amorosos de J.Brahms, Magnificat i Jesu Meine Freude de J.S. Bach, Rèquiem de Fauré, etc. D’obres d’autors moderns  cal destacar Duke Ellington, Gershwin o Rutter. L’estrena d’obres de compositors catalans actuals marca també una part del seu repertori:l’Àmbit de tots els àmbits de Josep Margarit, a partir de  poemes de Miquel Martí i Pol,  i La Ciutat Oculta de Víctor Cordero, poema per a cobla cor i percussió a partir d’un text de Carles Torner.

L’Orfeó ha participat en diversos concursos polifònics i ha realitzat una gran quantitat de concerts a Europa (especialment a França, Alemanya i Itàlia).

El 1986  rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per la seva aportació a la cultura catalana. La mateixa distinció fou atorgada l’any 2003 al mestre Antoni Pérez i Simó per la seva direcció de l’Orfeó, que deixà l’any 1996 a  càrrec del mestre Poire Vallvé.

L’Orfeó Gracienc té enregistrats 28 discs amb les diferents especialitats del seu repertori.

A cavall els anys 2004 i 2005 l’Orfeó celebra els actes del seu centenari dins dels quals - i de forma simultània amb el Magnificat de Bach, l’Àmbit de tots els àmbits i La Ciutat Oculta - presenta diversos espectacles que combinen arts com el cant coral, la música instrumental i la poesia, entre els quals cal destacar el Viatge per la Mediterrània, amb un recorregut per les cultures del mare nostrum,  i les Nadales del món.

L'any 2006, l'Orfeó Gracienc rep la Medalla d'Or de la ciutat de Barcelona  i actua al teatre grec de Barcelona interpretant la 9a simfonia de Beethoven. L’any 2007 l’Orfeó Gracienc conjuntament amb la Coral Xalesta de l’Hospitalet interpreten l’Oratori per a doble cor i orquestra Israel a Egipte de G.F. Handel que posteriorment interpretaran a l’Auditori de Barcelona l’any 2008. Aquest mateix any l’Orfeó Gracienc presenta els Birthday Madrigals de Rutter i participa en la recuperació del Cant de la Sibil·la a Gràcia que s’interpreta durant la missa del Gall. L’any 2009 l’Orfeó Gracienc estrena un espectacle de música tradicional catalana amb arranjaments de jazz acompanyats del grup Folkincats i interpreta les Vesperae Solenne de Confessore de W. A. Mozart en un altre concert. El 2010 l’Orfeó Gracienc estrena l’espectacle Salt d’Estacions amb Joan Monné Trio sobre poemes musicats d’autors catalans i de temàtica estiuenca. 

L'any 2011 interpreta el Pessebre de Pau Casals, entre d'altres llocs, a la Sagrada Família de Barcelona conjuntament amb altres cors. Els anys 2011 i 2012 ofereix dos concerts amb l'actor i cantant Bruno Oro sobre temes del seu disc "Tempus Fugit" alteranant amb concerts de música sacra i del renaixement. L'any 2013 estrena per a tot l'estat de la Missa Ametsa del compositor Jordi-Lluís Rigol.

L'any 2014 coincidint amb el seu 110è aniversari l'Orfeó Gracienc incardina musicalment aquesta celebració amb els actes en motiu dels tricentenari dels fets del 1714. Presenta en diversos concerts el programa "1714-2014. Dues Catalunyes en concert" que inclou la missa i responsori de difunts doble cor de Francesc Valls i la cantata de nova creació "Born" amb text de Manel Forcano i música de Poire Vallvé.

 


 
 

Amb el suport

              

Ordre TSF/115/2018 de GarantiaJuvenilFons Social Europeu per la qual s'aproven les bases regularitzadores per la concessió de subvencions destinades a incentivar la contractació en pràctiques de persones joves beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil de Catalunya.

 

 

>> Inici Orfeó Gracienc Currículum musical