detall1936 L'Arxiu històric de l'Orfeó Gracienc està obert a tot tipus de donatius que particul·lars o institucions tinguin a bé de fer per a contribuir a la preservació de la història de l'entitat, ja sigui relacionat amb el seu fet fundacional, el cant coral, o amb qualsevol altra activitat que s'hagi desenvolupat a l'entitat.  Els donatius segueixen un procés de catalogació específic.

Per a endegar un procés de donació només cal que envieu un correu electrònic a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

Dijous 13 de març de 2014

L'Arxiu Històric de l'Orfeó Gracienc rep d'una delegació de la colla sardanista LA RENAIXENÇA CATALANA la donació d'una particel·la d'una sardana composta pel mestre Antoni Pérez i Simó.

13 03 2014 Arxiu donacio


 

En aquest apartat hi podreu trobar algunes de les activitats i recerques que desenvolupa l'arxiu històric de l'Orfeó Gracienc.

Activitats periòdiques:

Històries de cafè.  Amb una periodicitat mensual aquesta activitat reuneix persones tant de l'entitat com de fora amb l'objectiu de fer una experiència vivencial a l'entorn de temes concrets, el cant coral, la música, les excursions, el teatre...etc...tant relacionat amb l'Orfeó Gracienc com amb el conjunt de la Vila de Gràcia. Les diverses sessions s'enregistren per tal de poder incorporar la informació al fons de l'arxiu històric. És una activitat oberta a tothom. La data de cada sessió s'anuncïa a través del mitjans habituals de difusió de l'Orfeó Gracienc, si desitgeu rebre'n l'avis corresponent envieu un correu a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Properes dates, dijous 30 de gener i 13 de març.

Diccionari biogràfic de l'Orfeó 

El grup de tèrtúlia Històries de cafè, tot preparant la celebració dels 110 ANYS, comença un recull de biografies de les persones que han deixat empremta a l’Orfeó, en qualsevol de les seves disciplines.

De moment s’estan preparant les biografies de: Carme Noya i Imedio, Xavier Alcrudo i  Escofet, Francesc Casulleres, Cèlia Viladrosa, Octavi Viladrosa, Domènec Arcalís, Francesc Beltran, Raul Pascual, Joan Blai, Amadeu Gibert, Joan Ramirez Sagarra i Joan Ramírez Vallhonrat.

Si us animeu a escriure el què va ser el pas per l’Orfeó d’algun familiar o amic, ens demaneu la FITXA que serveix d’exemple per elaborar les biografies. Si disposeu de fotografies que ens poden completar aquest diccionari també us ho agraïriem.

2014 arxiu historic Wdiccionar02i


Activitats puntuals o de recerca:

2014. Celebració del 110è aniversari de l'Orfeó Gracienc

2014. Celebració del Centenari del naixement de Rosa Balcells i Llastarry.

2013. 9 de juny. Commemoració del Dia Internacional dels Arxius. Exposició i portes obertes de l'arxiu.

2013. Acte d'entrega als socis benefactors de l'Orfeó Gracienc en motiu dels seus 25 i 50 anys de pertinença a l'entitat. Audiovisual introductori.

2013. Celebració de Sant Jordi. Exposició de diversos materials de l'Orfeó Gracienc relacionats amb la Diada de Sant Jordi.

2012. Celebració del Centenari del naixement de Maria Teresa Balcells i Llastarry. Filla del mestre Joan Balcells i Garcia, fundador de l'Orfeó Gracienc, dedicà tota la seva carrera professional a la música i, especialment, a l'entorn de l'Orfeó Gracienc. En aquest sentit fou pianista acompanyanant d'assajos de l'Orfeó, professora de piano i solfeig a l'escola de música del mateix Orfeó de la qual en sortiren deixebles seus que esdevingueren pianistes professionals. També desenvolupà una carrera de pianista acompanyant de nombrosos instrumentistes, tant instrumentals com, sobretot, vocals. En aquest enllaç podeu veure les activitats que es programaren i la diversa documentació.

2012. Celebració de Sant Jordi. Parada a l'exterior de l'estatge i a l'interior amb la possibilitat de poder-se endur materials escrits del quals l'entitat en disposa d'un excès de còpies.

CARTELL M Teresa Balcells L'any 2012 s'escauen els cent anys dela naixement de Maria Teresa Ballcells i Llastarry. Filla del mestre Joan Balcells i Garcia, fundador de l'Orfeó Gracienc, dedicà tota la seva carrera professional a la música i, especialment, a l'entorn de l'Orfeó Gracienc. En aquest sentit fou pianista acompanyanant d'assajos de l'Orfeó, professora de piano i solfeig a l'escola de música del mateix Orfeó de la qual en sortiren deixebles seus que esdevingueren pianistes professionals. També desenvolupà una carrera de pianista acompanyant de nombrosos instrumentistes, tant instrumentals com, sobretot, vocals.

L'Orfeó Gracienc vol retre homenatge a una dona que sense cap mena de dubte fou un referent a casa nostra en l'àmbit musical.

 

Material dels actes realitzats:

- Audiovisual presentat durant l'acte institucional

- Breu biografia sobre Maria Teresa Balcells

- Programa de ma del concert d'homenatgeObjectiu general                                                 

L'Arxiu Històric de l'entitat té l'objectiu de reunir, preservar, ordenar i difondre la documentació generada sobre la història de l’Orfeó Gracienc i de la seva relació amb la vida musical i social de Gràcia, de Barcelona i del conjunt del país, des de 1904 fins a l’actualitat.

També es proposa satisfer les necessitats d’informació a totes aquelles persones interessades en aquest àmbit temàtic.

Objectius específics

  • Descobrir el valor dels documents recollits fins ara i fer-ne partíceps del gaudi a tota la instituació.
  • Apropar als cantaires i als socis benefactors, en general, tota la documentació generada des de la fundació de l’Orfeó Gracienc.
  •  Fer el tractament adient de selecció i catalogació dels documents per tal que el fons documental pugui ser d’utilitat al gran públic.
  •  Donar suport a la tasca de l’entitat i continuar amb la recollida de les dades actuals.
  • Incentivar la recuperació, la recerca i la difusió de la memòria històrica del món coral.

Usuaris potencials

L’arxiu està obert en primer lloc als benefactors de l’entitat, però també a tots estudiants, investigadors, professionals, entitats, associacions i a qualsevol persona interessada en els àmbits d’activitat de l’Orfeó Gracienc, essencialment en el cant coral, la música i les arts.

Contacte

A la secretaria de l'Orfeó Gracienc, al nostre estatge del carrer d'Astúries, 83, al telèfon 93.237.43.02, o per correu electrònic: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Dies de visita (amb cita prèvia) de setembre a desembre de 2014.

Setembre 2014: 16, 17, 30

Octubre 2014: 1, 14, 15, 28. 29

Novembre 2014: 11, 12, 25, 26

Desembre 2014: 9, 10

Més Articles...