Història

coloraineslogo

1955-1968

Coloraines, el cor infantil de l’Orfeó Gracienc, va ser fundat l’any 1955 d'acord amb la Secció Orfeònica del mateix i el seu director, el Mestre Antoni Pérez Simó, tot i que des del 1904  ja hi havia havia nens que cantaven amb els adults de l'Orfeó i que rebien ensenyaments musicals específics.El darrer trimestre del 1954 ja començaren els assaigs amb nombrosos infants. Mª Empar Ribera, havent acabat els estudis musicals de direcció amb la nota màxima, acceptà de fer-se càrrec dels cantaires.El 5 de febrer de 1955 donaren una primera audició en motiu de la clausura del pessebre, que es feia cada any a l'Orfeó.La secció infantil es va crear dintre el marc del 50è aniversari de l'Orfeó Graceinc i, el 30 d'abril de 1955, amb un concert extraordinari per celebrar les noces d'or de l'entitat, s'inaugurà la secció que funcionaria sota la direcció de Maria Pacreu (llavors també solista de l'Orfeó) i Mª Teresa Balcells. Més tard es feren càrrec dels petits Mª Carme Castellà i Montserrat Guinart.

1969- 1988

L'any 1969 s'inscrigué a la secció Infantil per primera vegada al SCIC (Secretariat de Corals Infantils de Catalunya) amb el nom de COLORAINES de l'Orfeó Gracienc.La coral va començar com una formació musical global de cant i intruments. Més tard es formà l’Escola de Música de l’Orfeó Gracienc. Entre 1979 i 1988 la secció infantil va ser dirigida per en Pelegrí Bernial.

1988 - 2006

L’any 1988 la coral començà una nova etapa amb en Poire Vallvé com a director i responsable dels diversos cors infantils. En aquell any la coral tornà a formar part del SCIC i des de llavors ha participat a totes les trobades i concerts organitzats per aquest moviment coral. El curs 1991-92 la coral s’amplia i es divideixen els nens en tres grups (petits, mitjans i grans) i entren a formar part de l’equip de direcció l’Eulàlia Ramos i l’Anna Valls. Al setembre de 1993 s’incorpora a l’equip l’Esther Palacios donada la necessitat de fer un quart grup degut a l’ampliació del nombre de nens a causa de la unió entre l’assignatura de Cant Coral de l’escola de música i la coral infantil. El curs següent la coral torna a tenir tres grups per edats degut a la nova separació de l’assignatura del Cant Coral i coral infantil. Durant aquest temps el cor va participar en nombroses activitats proposades pel SCIC de les qual cal destacar especialment l’intercanvi amb un cor infantil de València que va permetre viatjar fins a allà als nens i nenes dels grups de mitjans i grans i acollir a casa seva els valencians, fet que va ser una gran experiència tant musical com humana.Amb el temps és necessari reestructurar l’equip de direcció, pel que el curs 1998-99 s’incorpora la Marta Rodoreda per dirigir el grup de petits i més endavant, el 2000-01, la Marta Narberhaus.

Coloraines també ha participat en diferents enregistraments de compactes que han fet cors del SCIC.El gener de 2002 el grup de grans va participar en l’enregistrament de la cantata Un concert desconcertant d’Antoni Ros Marbà que es va fer a l’Auditori de Barcelona.Entre gener i abril de 2003 el grup de mitjans va participar en l’enregistrament de La ciutat i la lluna de Pore Vallvé.El curs 2002-03 la coral recupera l’antic nom Coloraines i per aquest motiu incorpora els mocadors de colors a l’uniforme.Durant el curs 2003-04 i degut a la maternitat de dues de les directores s’afegeixen a l’equip la Guida Sellarès i la Clara Prats. El curs següent entra a formar part de l’equip de direcció la Roser Simeon i s¡ncorpora com a pianista en Paul Perera. L’any 2005 en motiu del 50è aniversari de Coloraines es realitzen algunes activitats extraordianàries. El viatge a Mallorca on vam estar acollits a les cases dels cantaires d’una coral d’allà va ser una gran aventura per a tots.

Al juny de 2005 vam celebrar el Concert del 50è aniversari en que vam convidar la coral El Molinet de Molins de rei i junts vam interpretar la cantata Les tres preguntes que va dirigir el mateix compositor, Poire Vallvé.

Durant aquest temps  la secció infantil també ha tingut pianista durant els assaigs. Han col·laborat amb la seva tasca d'acompanyament i suport musical a Coloraines els pianistes Elisabeth Fusté, Maria Blazquez, Pablo Larraz, Paco Salavert i actualment Paul Perera.  

2006-2015

El curs 2006/07 s'inicia amb la Núria Serra una nova proposta, l'Orfeó menut, adreçada a nens de 3 anys. El curs següent s'incorpora a l'equip la Clara Sunyer i el curs 2009/10 s'incorpora la Clara Florit. Durant aquest curs s'implementa el nou model d'Escola Coral de l'Orfeó Gracienc que reforça els ensenyaments que reben els infants de coloraines incardinat-se novament amb l'Escola de Música en un projecte pedagògic conjunt. Aquest mateix curs arrencà amb la participació dels coloraines a la Festa dels Súpers. Poc després s'incorporen a l'equip de direcció la Marifé Santín i en Paul Perera, fins aleshores pianista.  Més endavant també en formarien part la Laia Santanach i en Joan Fonoll, i, el curs 2013/14 la Júlia Olivés. Durant aquests anys coloraines ha realitzat actuacions al Tradicionàrius, a l'Auditori de Barcelona, el projecte de contes cantats o la trobada amb d'altres corals infantils, com a cor federat al SCIC. Durant el curs 2012/13 Coloraines realitza el seu concert de Nadal amb l'Orfeó Gracienc i tots els cors de l'escola coral al Petit Palau de la Música Catalana i el  Nadal del 2014 amb l'Orfeó i tota l'Escola Coral al Palau de Congressos de Catalunya.

2015-2020

El 2015 Coloraines celebra el seu 60è aniversari fent una gran festa i concert. També participen en la gravació del CD “La venedora de llumins” de Paul Perera juntament amb la resta de cors de la casa. El 2017 participen a la 50è Trobada General del SCIC al Palau Sant Jordi. El 2018 viatgen a Bèlgica, fent un intercanvi coral amb el cor Furiakanti (Gant). El setembre del 2019 participen en el Carmina Burana al Palau de la Música juntament amb l’Orfeó Gracienc i el cor Càrmina. El curs 2019/20 s’incorporen a l’equip la Berta Carreras i la Cristina Reynés.

Des des de l'any 1996 en Poire Vallvé, com a director musical de l'Orfeó Gracienc, és la persona que defineix les línies estratègiques del conjunt de l'Escola Coral de l'Orfeó Gracienc i per tant també de la seva coral infantil.

 
 

Amb el suport

              

Ordre TSF/115/2018 de GarantiaJuvenilFons Social Europeu per la qual s'aproven les bases regularitzadores per la concessió de subvencions destinades a incentivar la contractació en pràctiques de persones joves beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil de Catalunya.

 

 

>> Inici Escola Coral Coloraines - Cor Infantil Història